Užitečné rady, recepty

Česnekový kuskus s pórkem a žampiony

 

Druh potravin Hmotnost v g na 10 porcí
hrubá čistá
kuskus 700
voda 1260
sůl 10
olej 20
máslo 15
česnek 550 500
vepřová plec b.k. 900
sůl 15
pórek 810 675
žampiony 480 420
sojová omáčka 60
olej 80
sýr tvrdý 200

 

Technologický postup:
Česnek očistíme a nakrájíme na slabé plátky nebo prolisujeme. Vodu přivedeme k varu, osolíme, přidáme olej a odstavíme z ohně. Nasypeme kuskus, promícháme, necháme 3 minuty odstát, přidáme máslo, česnek a na mírném ohni vaříme za stálého míchání 4 minuty. Maso omyjeme, očistíme a nakrájíme na menší kostky. Pórek očistíme, omyjeme a nakrájíme na kolečka. Žampiony očistíme a nakrájíme na plátky. Maso krátce orestujeme na oleji, osolíme, podlijeme vodou a dusíme skoro doměkka. Přidáme žampiony a opět dusíme až je maso měkké. V závěru dušení přidáme pórek, sojovou omáčku a vše krátce provaříme. Maso se žampiony a s pórkem promícháme s vařeným kuskusem. Sýr nastrouháme. Pro bezpečnou přípravu pokrmu musíme maso tepelně upravovat po dobu zabezpečující zdravotní nezávadnost. Česnekový kuskus sypaný sýrem ihned podáváme nebo uchováváme při teplotě 65 °C, nejdéle 4 hodiny po dokončení pokrmu.

Přílohy:
– kompot
– zeleninové saláty

  • K přípravě můžeme použít mražený pórek a mražené žampiony
  • Pro nižší věkové kategorie nepoužijeme sojovou omáčku
  • Vepřové maso můžeme zaměnit s jiným druhem masa
  • Při přípravě můžeme česnek přidat se žampiony k masu
  • Máslo můžeme zaměnit za rostlinný tuk